2023 200 éve született Gróf Andrássy Gyula – Bélyeg

2023 200 éve született Gróf Andrássy Gyula – Bélyeg

2023 200 éve született Gróf Andrássy Gyula – Bélyeg

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti gróf Andrássy Gyula születésének 200. évfordulóját. Az újdonság Baticz Barnabás tervei alapján 40.000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. 2023. március 3-tól kapható.

Idősebb csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyula (1823–1890) az Andrássy családból való magyar arisztokrata politikus.
1867 és 1871 között a Magyar Királyság miniszterelnökeként jelentős érdemeket szerzett a dualista államon belül az önálló modern magyar államszervezet megteremtésében. Kiemelkedő szerepe volt a horvát-magyar kiegyezés (1868) létrejöttében, a nemzetiségi törvény megalkotásában és az önálló magyar honvédség megalakításában. Miniszterelnöksége idején került sor az Állami Számvevőszék felállítására, a közigazgatás és a bíráskodás szétválasztására, a Határőrvidékek feloszlatására.
1871 és 1879 között az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere volt, egy ideig a közös pénzügyeket is felügyelte. E tisztségében átalakította a Monarchia külpolitikájának addigi irányvonalát, megszüntette az ország elszigeteltségét, közeledett a Német Császársághoz, az Orosz Birodalomhoz és Olaszországhoz is. Külügyminiszterségének legnagyobb eredménye az 1878-ban megtartott berlini kongresszus volt.
Emlékét számos köztéri szobor, emléktábla, intézmény, valamint a róla elnevezett Andrássy Gyula-díj, és a budapesti Andrássy út is őrzi.
Gróf Andrássy Gyula születésének bicentenáriumát köszöntő bélyegképen Spányik Kornél festménye, míg az alkalmi borítékon Simonyi Antal fotója látható a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán gróf Andrássy Gyula aláírása szerepel.

Forrás: Posta