VALLÁSTÖRTÉNET - SZENT MÁRTON - FDC

VALLÁSTÖRTÉNET - SZENT MÁRTON - FDC

1. MAGYAR - VALLÁSTÖRTÉNET - SZENT MÁRTON - FDC - Bélyeg rendelési kód: F2011/030
2. ENGLISH - - Order code of the stamp: F2011/030
3. GERMAN - - Die Bestellnummer Der Marke: F2011/030

1. MAGYAR - VALLÁSTÖRTÉNET - SZENT MÁRTON

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Pannónia provinciában született, és tours-i püspökként elhunyt Szent Mártont, a szombathelyi egyházmegye, Gallia (Franciaország), Burgenland (Ausztria) valamint a katonák, koldusok és számos mesterség védőszentjét.

Nevét szerte a világban sok száz, talán több ezer település és templom viseli. Legendája műalkotások sokaságának ihletője volt, életének eseményeit néphagyományok őrzik. Emléknapján, november 11-én, és az ahhoz kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett a gazdag néphagyomány is megelevenedik. Márton napjával kezdődik a téli évnegyed, amikor „mártonludat” vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából pedig időt jósolnak.

Szent Márton (316/317 – 397) jómódú pogány családban nőtt fel. Katonatiszt apja jutalomból Itáliában kapott birtokot, így Márton a mai Páviában nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a keresztény vallást. 15 évesen apja akaratára belépett a hadse-regbe és 19 évesen valódi katona lett. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. 22 évesen megkeresztelkedett. 341-ben barbárok támadtak Galliára, de Márton nem akart harcolni és fegyver nélkül indult a csatába. Az ütközetre végül nem került sor, mert a frank uralkodó békét kért a császártól. Ez nagyon meglepte az embereket, csodának vélték. Ezután kilépett a seregből, és Poitiers-be ment. 355-ben Iulianus caesarral Galliába ment, majd visszatért Pannóniába, és téríteni kezdett.

A 4. században megerősödött az eretnek ariánus mozgalom. Mártont elűzték Savariából. 360-ban szűnt meg a veszély, és visszatért Galliába, ahol a falvak lakóinak térítésével foglalkozott. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. 371-ben Tours püspökévé választották. Fontos hittérítő munkát végzett, életét csodák, gyógyulások kísérték. Tours-ban temették el, sírja felett kápolnát emeltek. Tisztelete halála után gyorsan terjedt, már életében legendák keringtek jóságáról. A tours-i zsinat 461-ben ünnepet rendelt el Márton tiszteletére. (Forrás: hu.wikipedia.org * agorasavaria.hu)

A bélyegkép főmotívuma a középpontban, püspöki mivoltában látható Szent Márton. A kompozíció további elemei Szent Márton életének főbb mozzanatait mutatják be. Időrend szerinti sorrendben a bal felső részen látható képen édesanyját kereszteli meg; a jobb alsó rajzon az a legenda elevenedik meg, miszerint Galliában egy didergő koldusnak adta köpenye felét; a bal alsó körben pedig életének újabb fordulópontját szimbolizálja a hangosan gágogó lúd, amely elárulta rejtekhelyét, amikor a római császárt szolgáló leszerelt katonatisztből lett szerzetes nem akarta vállalni a püspöki megbízatást. A kompozíció további eleme a tudományt, a bölcsességet és egyben a bibliát is szimbolizáló könyv. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon a szombathelyi Szent Márton plébánia épülete illetve a bélyegképen szereplő keresztelés szobor változata (Rumi Rajki István alkotása) látható. Az alkalmi bélyegzőt Szent Mártonhoz kapcsolódó motívumok díszítik: lúd, püspöki süveg és bot.

Forrás: Posta

2. ENGLISH -

3. GERMAN -

loading...


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="5080017051"
data-ad-format="auto">

Legnépszerübb bélyeg információk

 Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója

 Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója
A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját.

Viselettörténet I. -  History of clothing I.

Viselettörténet I bélyeg. -  History of clothing I. stamp
Korok viseleteinek bemutatása céljával, Viselettörténet elnevezéssel a Magyar Posta új alkalmi bélyegkisív-sorozat kibocsátását kezdi meg.

Karácsony 2016 bélyeg -  Christmas 2016 stamp

Karácsony 2016 bélyeg -  Christmas 2016 stamp
A Magyar Posta hagyományai szerint forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a karácsonyt.

Országok, Városok bélyeg - Countries, cities stamp

Országok, Városok bélyeg - Countries, cities stamp
Országok, városok elnevezéssel bocsátja forgalomba a Magyar Posta legújabb bélyegkisívét.

A máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulója emléklap

Megjelent a máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulója emléklap
Az új érménél számolni kell, az érme névértékét, az arany érménél az arany aktuális gramm árát, a régebbi ...

EUROPA 2015: Régi játékok

Ezüstöt ér a magyar bélyeg!
Ötvennél is több bélyeg közül a második helyet érte el a Magyar Posta újdonsága a PostEurop ....

Még több érme információ >>