KARÁCSONY 2011 - FDC

KARÁCSONY 2011 - FDC

1. MAGYAR - KARÁCSONY 2011 - Bélyeg rendelési kód: F2011/029
2. ENGLISH - - Order code of the stamp: F2011/029
3. GERMAN - - Die Bestellnummer Der Marke: F2011/029

1. MAGYAR - KARÁCSONY 2011

Magyar Posta hagyományai szerint forgalmi bélyegsorozat kibocsátásával köszönti a karácsonyt, a szeretet ünnepét.

A 2011-ben két, magyarországi és világviszonylatban is egyedülálló betlehemet és katolikus templomot mutatnak be az ünnepi bélyegek. Közép-Európában több száz éve elterjedt szokás a betlehem-állítás, melynek keretében advent idején szobrokkal jelenítik meg Jézus születésének bibliai életképét.

Nagykarácsony

A Magyar Posta immár 23. alkalommal látja el a Nagykarácsonyon keresztül küldött küldeményeket alkalmi bélyegzéssel. Itt nyitotta meg kapuit 1992-ben a Szeretetposta, ami azóta minden évben, advent első vasárnapján újranyílik. Nagykarácsonyban található 2000 óta a Magyar Betlehem is. Az 1936-ban épült nagykarácsonyi katolikus templom ritka belső térrel rendelkezik, míves fafaragványokkal ellátott a karzat, s fakazettás a mennyezet is. Oltárképe a Magyarok Nagyasszonyát ábrázolja, melyen Szent István felajánlja az országot Szűz Máriának. Alkotója Takács István egykor neves matyó festőművész. Az oldalfalakon nyolc, Patay László ráckevei festő által 2001-ben festett szentkép látható az adventi ünnepeket bevezető, illetve az azokat kivezető szentekről: Xavéri Szent Ferenc, Damaszkuszi Szent János, Szent Miklós, Szent Lucia, Szent István, Szent János, az Aprószentek és Szent Szilveszter.

Vörs

Először 1261-ben szerepel iratban Vörs, melynek legjelentősebb építménye az 1720 körül felszentelt római katolikus templom, amit száz évvel később jelentősen bővítettek, és késő barokk stílus-ban átépítettek. Különleges a több évtizede élő hagyomány, a vörsi betlehemezés is. A Kis-Balaton szomszédságában fekvő, Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építettek betlehemet. Európa szerte páratlan a különleges beltéri betlehem, amelyet évről-évre időszakosan, újra megépítenek. A vörsi templomban a Jézus Szíve oltár helyén fogadja a betérőket a monumentális alkotás. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból van, még a tavacskába is igazi víz kerül. Mintegy félszáz láda mohát, több tucat fenyőfát és köbméternyi deszkát, lécet, gerendát használnak fel az építéshez.
A 90 Ft-os bélyegkép bal oldalán a nagykarácsonyi templom épülete, mellette pedig hazánk legnagyobb, Nagykarácsonyban található kültéri betlehemének részlete található. A 115 Ft-os címlet bal oldalán a vörsi római katolikus templom épülete, mellette pedig a templomban évről-évre megépített, legnagyobb európai beltéri betlehem részlete látható. A bélyegképeken a Karácsony felirat és további díszítő motívumok aranyszínű fóliával kerültek megjelenítésre. Az ívszélen a „75 ÉVES A NAGYKARÁCSONYI TEMPLOM” felirat ismétlődik. A sorozathoz tartozó alkalmi borítékon a bélyegeken látható templomok láthatók, az alkalmi bélyegző motívuma az angyal.

Forrás: Posta

2. ENGLISH -

3. GERMAN -