2022 Magyar rockklasszikusok III - Lord Bélyegblokk

2022 Magyar rockklasszikusok III - Lord Bélyegblokk

2022 Magyar rockklasszikusok III - Lord Bélyegblokk

A Magyar Posta a magyar rockklasszikusokat bemutató sorozatát 2022-ben az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Lord együttessel folytatja. A fekete sorszámú, perforált bélyegblokk 50.000, a piros sorszámú vágott változat 4000 példányban Petényi Tibor Z. grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült. Az újdonság 2022. szeptember 2-ától megvásárolható.
A feldolgozásokat játszó szombathelyi Red Fire zenekar két tagjához, Papp László billentyűshöz és Vida Ferenc basszusgitároshoz csatlakozott Sipőcz Ernő gitáros/énekes és Sütő István dobos, így jött létre a Lord együttes 1972-ben. 1980-ban a zenekar eljutott a budapesti Metró Klub országos tehetségkutató versenyére. Ebben az évben csatlakozott a csapathoz Erős Attila, aki rövid ideig már korábban is játszott a zenekarban. 1981-ben már Pohl Mihály énekessel tettek szert nagy népszerűségre, aki napjainkig is állandó tagja a zenekarnak. Első nagylemezük 1985-ben Ausztriában jelent meg Big City Lights címmel. Már ezen a kiadáson is szerepelt a később a Lord és a hazai rockzene himnuszává vált Vándor című dal. Az 1986-os év és a Zaklatott fények című dal az első televíziós szereplést is elhozta. 1988-ra datálódik az első hazai kiadású, Szemedben csillagok című album, amelyet napjainkig 8 további stúdióalbum követett. Több tagcserét követően a 2000 áprilisában tartott újjáalakuló koncerten állt színpadra az Erős Attila, Gidófalvy Attila, Gyurik Lajos, Pohl Mihály és Vida Ferenc felállású Lord. A 2004 márciusában megrendezett Arany Nyíl Rock Gálán a közönségszavazatok alapján a 2003-as év életmű díját nyerték el. 2005-ben Vida Ferenc helyére Apró Károly basszusgitáros lépett. A következő évben az Európai Arany Művész Nemzetközi Minő-ségi díját vehette át a zenekar. Fennállásuk 45. évfordulója alkalmából február 11-én nagyszabású szuper-koncertet adtak a Papp László Budapest Sportarénában. Az idei évben 50. évfordulóját ünneplő zenekar ma is aktív, Pohl Mihály, Erős Attila, Világi Zoltán, Apró Károly, Horváth Zsoltból álló formáció folyamatosan koncertezik.
A bélyegblokkon az 1960-1970-es évektől a rockerek divatcikkévé váló, hímzett és kitűzőkkel díszített farmer adja az alapot. A bélyegképen a zenekar logója, a keretrajzon pedig legikonikusabb számuk, a Vándor dalszövegrészletei tűnnek elő a témához kapcsolódó elemekkel gazdagítva. Az alkalmi borítékon egy elektromos gitár és pengető alkot grafikai kompozíciót az együttes nevének kezdőbetűjével. Az alkalmi bélyegzőn a Lord együttes logója látható.