Magyar Termék Nagydíjat nyertek a különleges Kalocsa bélyegek!

 85. BÉLYEGNAP – KALOCSA - EXTRA KIADÁS előlap   85. BÉLYEGNAP – KALOCSA - EXTRA KIADÁS

Immár negyedik alkalommal kapott Magyar Termék Nagydíjat postabélyeg. Ez alkalommal a 85. Bélyegnap tiszteletére 2012. július 6-án kibocsátott filatéliai különlegesség, a Kalocsa bélyegek nyerték el a minőségi termékeknek járó kitüntető címet. A Magyar Posta részéről a díjat Péterffy Gábor filatéliai igazgató vette át 2012. szeptember 4-én a Parlament Felsőházi Termében.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázatot immár tizenötödik alkalommal hirdették meg a minőségi termékek iránti igény és a minőségtudatos szemlélet széleskörű elterjesztése érdekében. Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke egyben a rendezvény fővédnöke köszöntője után került sor a Nagydíjak, Nívódíjak és Különdíjak átadására. Az eseményt a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusának műsora tette színesebbé.

A hazai bélyegtervezés évszázados tradícióra épülő művészeti ág, az alkalmazott grafika sajátos területe. Ez az a műfaj, ahol nem elég megbirkózni a témával, de le kell győzni a parányi méretekből adódó akadályokat is. A bélyegalbumok lapjaira, hazai és nemzetközi világkatalógusokba, múzeumokba kerül, és e helyeken halhatatlanná válik. Bélyegeink a postai küldeményeken eljutnak a világ legtávolabbi pontjaira, népszerűsítve hazánk kultúráját, közvetítik korunk fontos eseményeit és emléket állítanak jeles személyiségeknek.

2011-ben a Magyarország Új Alaptörvénye kristályokkal díszített bélyegblokk, 2010-ben a különleges Gömböc „mozgó”-bélyegfüzet, 2009-ben pedig az egyedi technológiával és hőre színváltó festék alkalmazásával gyártott 50 éves a Budapesti Kutatóreaktor bélyegblokk, valamint az iridescens lakk szitanyomással díszített Sarkvidékek és gleccserek védelme bélyegblokk nyerte el a megtisztelő Magyar Termék Nagydíj címet. A 2012. évi Magyar Termék Nagydíj címre a Magyar Posta és az Állami Nyomda közösen pályázott.

Háttér:

A Magyar Posta hagyományosan bélyegkibocsátással köszöntötte a bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepét, a Bélyegnapot, melynek ezúttal 2012. július 6-8. között Kalocsa városa adott otthont.

A bélyegsorozat 80 Ft-os címletén kalocsai hímzés, a 130 Ft-os bélyegképen pedig kalocsai paprikafüzér és a kalocsai Paprika Múzeum épületének külső részlete látható. A sorszámozott blokk bélyegképén és keretrajzán a Kalocsai Érseki Kincstár egyedülálló egyházművészeti emlékei közül látható néhány. A blokk különlegessége, hogy az azon alkalmazott ofszet nyomdai eljárás kiegészült egy ún. Anti-Stokes festékréteggel. Ennek különlegessége, hogy infravörös fénnyel gerjesztve zöld színű fényt, illetve hangjelzést bocsát ki. Biztonsági elemként funkcionál. Detektálása speciálisan erre a célra kifejlesztett vizsgálóeszközökkel lehetséges. A különleges festékréteg – a blokk bélyegképén a „MAGYARORSZÁG” felirat résznél – a HORUS 1019 lámpa alatt zöld színű fényt ad ki, a RADIR 2029 vizsgáló berendezés használatakor pedig ugyanaz az infrasugárzás csipogással reagál.

A bélyegblokk 1-10000-ig tartó sorszámozott példányai a 85. Bélyegnap: Kalocsa Kollekció elnevezésű különleges bélyeg összeállításban vásárolhatók meg. Az exkluzív összeállítás része a bélyegsorozat alapváltozata mellett,a bélyegsorozat speciális változata, ami kizárólag ebben a kollekcióban vásárolható meg. A speciális 80 Ft-os címlet különlegessége, hogy arra a kalocsai rózsa motívuma valódi hímzéssel került, a 130 Ft-os bélyegképen pedig a paprika motívumra paprika illatú szitalakk került, amely így a paprika különleges illatát mikrokapszulákba zárva tartalmazza. Az összeállítás 10.000 példányban készült, ami a bélyegsorozat speciális változatának példányszámával azonos.

A bélyegblokk felárából befolyó összeget (blokkonként 200 Ft-ot) a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

Az újdonságok Hajdú József művészfotóinak felhasználásával Domé Eszter bélyegtervező grafikusművész tervei szerint az Állami Nyomdában készültek.

Forrás: Magyar Posta

loading...


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="5080017051"
data-ad-format="auto">

Legnépszerübb bélyeg információk

 Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója

 Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója
A Magyar Posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját.

Viselettörténet I. -  History of clothing I.

Viselettörténet I bélyeg. -  History of clothing I. stamp
Korok viseleteinek bemutatása céljával, Viselettörténet elnevezéssel a Magyar Posta új alkalmi bélyegkisív-sorozat kibocsátását kezdi meg.

Karácsony 2016 bélyeg -  Christmas 2016 stamp

Karácsony 2016 bélyeg -  Christmas 2016 stamp
A Magyar Posta hagyományai szerint forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a karácsonyt.

Országok, Városok bélyeg - Countries, cities stamp

Országok, Városok bélyeg - Countries, cities stamp
Országok, városok elnevezéssel bocsátja forgalomba a Magyar Posta legújabb bélyegkisívét.

A máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulója emléklap

Megjelent a máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulója emléklap
Az új érménél számolni kell, az érme névértékét, az arany érménél az arany aktuális gramm árát, a régebbi ...

EUROPA 2015: Régi játékok

Ezüstöt ér a magyar bélyeg!
Ötvennél is több bélyeg közül a második helyet érte el a Magyar Posta újdonsága a PostEurop ....

Még több érme információ >>